Aku dah beli breadmaker ni dah sebulan,dan dah guna lebih 10 kali. So far puas hati,kualiti setanding dengan harga. Harga untuk ahli RM299. Dalam kotak dapat breadmaker, buku resepi, cawan penyukat dan sudu penyukat. Tapi aku tak guna pun buku resepi sebab dia sukat guna kilo. Aku tak da penimbang so, aku google resepi yang pakai sukatan cawan,senang keja. So far, mode yang aku selalu guna sweet sebabnya roti tak terbakar sampai garing. Kalau pakai basic, kulit roti macam keras sikit. Tapi bergantung kepada pembuat roti mana yang korang suka.
Review
1. Air mesti tepat,kalau terlebih, roti akan mendap. Kalau terkurang,roti jadi keras. Paling senang guna resepi ni
3 cawan tepung
3/4 air suam
1biji telur gred A (kalau pakai gred lain,tambah sikit lagi air)
2 sudu kecil yis (bancuh dengan sesudu gula,air ambil dari 3/4 air suam,kalau tak air jadi telebih)
2@3 sudu besar minyak (aku guna olive oil)
5@6 sudu besar gula (aku pakai gula perang)
1 sudu kecil garam
2 sudu besar susu tepung (optional)
2. Masukkan cecair, baru masukkan tepung
3. Tempatkan yis dan garam jauh-jauh. Means kalau yis letak kanan, garam letak kiri. Gula kena geng dengan yis, baru yis jadi aktif
4. Kalau nak kreatif, still guna resepi kat atas then tambah la serbuk coklat,kismis,coklat
chips untuk nampak meriah sikit. Kalau tak roti nampak plain sangat
5. Wajib pakai tepung roti, kalau pakai tepung gandum roti jadi tak cantik,rasa pun kurang sedap. Tepung roti boleh cari kat bakery, harga 1 kg RM3. Selalu 1 kg boleh masak sampai 3 kali.
6. Lepas dah uli semua,stage last bake. Selalu sebelum bake aku akan keluarkan dulu pengisar kat dalam. Tp optional,kalau tak nak keluarkan pun tak apa,tak jejas apa pun, cuma bawah roti jadi tak cantik sikit la
*Review atas untuk pengguna breadmaker cosway,kalau breadmaker lain tak terjamin kemenjadiannya.
Salam. Saya dah cuba resepi ni dan guna bm cosway tp adunan jadi lembik sgt. Air tu 3/4 ke?
ReplyDeleteyang no 6 tu masa bila keluarkan besi pengisar tu? sbb bila dah masak mmg susah sikit nk keluarkan loaf..
ReplyDeleteyang no 6 tu masa bila keluarkan besi pengisar tu? sbb bila dah masak mmg susah sikit nk keluarkan loaf..
ReplyDelete